Marthe Lefevere
Lefevere
Marthe
Studierichting 
Woord
Beschrijf in het kort je parcours bij STAP Ik startte met dictielessen in het derde leerjaar. Ik volgde toen nog les in Hooglede, waar ik toen nog school liep. Ik kreeg er les van Siska Viaene. Dictielessen evolueerden in drama en voordracht. Les kreeg ik van Pascale Petralia en Greet Samyn. Twee topvrouwen en de beste leerkrachten die ik heb gehad in mijn gehele carrière, ze steunden me doorheen heel mijn parcours. Ik zou nog tot het derde middelbaar les volgen in het filiaal Hooglede. Ik startte in het vierde middelbaar in Roeselare, een hele aanpassing. Ik kreeg nog steeds les van Pascale. Toen kwam het vak dramalab erbij, les kreeg ik van Karolien Verscheure. Nu in mijn laatste jaar volg ik speltheater bij Martine Geerinckx en dramalab krijg ik nog van Karolien.
Wat houdt een opleiding Woord precies in? Ik was altijd het verlegen meisje. Ik was bang om onbekenden aan te spreken, spreekbeurten te geven, voor een grote groep spreken... Door de lessen toneel en dictie werden spreekbeurten en dergelijke een eitje. De dictielessen leerden me hoe ik het Nederlands kon beheersen en gemakkelijk kon switchen tussen dialect en AN. Ik werd zelfzeker en leerde mijn angst omzetten in spelplezier! De lessen zorgen ook voor creativiteit natuurlijk. Het is geen tastbare creativiteit die je uit in bijvoorbeeld tekenen of schilderen, maar een soort creativiteit die aanwezig is in je hoofd en die zich uit in alles wat performance is (van het journaal tot Hollywood). In de lessen Nederlands zal je ongetwijfeld veel sneller teksten begrijpen, de gelaagdheden etc. Toneel volgen is een must, ik raad het zeker iedereen aan!
Wat betekent de academie voor jou? STAP betekende heel veel voor mij. Het was mijn enige hobby naast de Chiro. Ik kwam naar iedere les met een glimlach. Op scène kon ik even de stress die ik die dag had verzameld van mij afschudden. Op scène kon ik zijn wie ik maar wou. Ik kijk met een grote glimlach terug op mijn groeiproces van 9 jaar aan de academie.
Kan je iets vertellen over de rol van je leerkracht(en)? "Aan Greet Samyn: lieve juffrouw Greet, we startten ons eerste jaar samen op een niet zo'n goede toon. Ik vond het niet zo leuk dat ik opeens een andere leerkracht kreeg, ik was nog veel te jong op dit te begrijpen. Gelukkig had ik mij serieus vergist! De lessen die volgden waren stuk voor stuk pareltjes. In de lessen voordracht luisterde je altijd naar mijn mening, als ik niet overtuigd was van een tekst, zocht je direct een andere (sorry hiervoor ;-)). Je leerde me geloven in mezelf, want dat zelfvertrouwen was soms ver te zoeken. Maar toch bleef je mij steunen. We speelden ook vaak moeilijke teksten, waardoor de jury telkens perplex stond. Ik heb mij in jouw lessen enorm geamuseerd! Dankjewel voor de lessen en voor de kennis die je me bij hebt gebracht. Ik zal jou nooit vergeten! Aan Pascale Petralia: de jaren op de veel te kleine toneelzolder in Hooglede en het veel te grote lokaal hier in Roeselare zullen me niet snel ontglippen. Ik leerde alle kneepjes van het improviseren en emoties werden enorm uitvergroot. Door jou ben ik oprecht theater beginnen appreciëren in al zijn facetten. Door de talloze improvisaties groeide ik enorm, op scène maar ook naast de scène. Op mijn laatste examen in Hooglede mindblowde ik de jury en behaalde ik 'grootste onderscheiding'. Hierdoor won ik ook een AWA. Deze gebeurtenissen hebben mijn zelfvertrouwen een enorme boost gegeven. Het liet me inzien dat ik toch in iets goed was. Je zocht nog een historisch thema waarin we het volgende jaar zouden gaan improviseren. Ik stelde met veel trots de Titanic voor, jij was direct verkocht. De hele zomer spendeerde ik aan research over de Titanic. Jij was super trots op mij. Gedurende mijn jaren bij jou stond je altijd aan mijn zijde, zelfs op scène toen je met een grote glimlach naar mij zat te kijken. Je zag talent in mij en dat deed mij ontzettend veel deugd. Een grote dankjewel uit de grond van mijn hart. Lieve groetjes en een dikke knuffel, je Martje. "
Maakte je vrienden in de academie? Eerder kennissen. Velen kenden ik al via de Chiro of school.
Wat zijn je verdere plannen nu je afgestudeerd bent? De lessen Woord hebben mijn liefde voor toneel en film serieus doen groeien. Misschien zal ik nog een opleiding regie volgen komende jaren. De verkregen kennis zit voor altijd opgeslagen.
Wat miste je het meest tijdens de Corona periode en waar kijk je naar uit? Ik miste het enorm om op scène te staan, ik miste mezelf kunnen uitleven en even niet te moeten nadenken over de voorbije dag. Voor het vak dramalab is het de bedoeling dat we gedurende het jaar naar toneelvoorstellingen gaan kijken, ik miste deze uitstapjes enorm!! Ik ben enorm benieuwd naar hoe onze point final er zal uitzien!