Johan Denys
Denys
Johan
Studierichting 
Muziek
Beschrijf in het kort je parcours bij STAP Als kind leerde ik in de afdeling Beveren trompet bij Willy Soenen. Verder dan lagere graad geraakte ik toen niet. In de harmonie De Verbroedering schakelde ik op 17 jaar over naar Euphonium (wegens gebrek aan zwaar koper toen). Ik deed dat veel liever dan trompet eigenlijk en zo bleef ik op het zwaar koper. Ik leerde dit hoofdzakelijk aan mezelf op basis van wat ik als trompettist leerde. Ik speelde toen ook in "the Flemish Brass Band" tot die stopte. Van mijn 35 tot 50 hing het instrument aan de haak wegens allerlei redenen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en op mijn 51 jaar ben ik herbegonnen, in Harmonie St Cecilia in Rumbeke. Om muzikaal vooruitgang te kunnen boeken schreef ik me in aan STAP om les te volgen, en ik moet zeggen dat ik op muzikaal vlak enorm veel heb bijgeleerd in dit traject. De steun en raad van een leekracht is onontbeerlijk om te kunnen groeien als muzikant. Na twee jaar heb ik noodgedwongen weer een pauze van een jaar moeten inlassen wegens grote gebitsproblemen. Ik ga 60 jaar zijn als ik "afstudeer", wat mij waarschijnlijk bij de oudste leerlingen die een point final mogen spelen catalogeert.
Waarom koos je voor jouw instrument? De keuze veel jaren geleden was eigenlijk toeval omdat er tekort was aan zwaar koper. Ik heb me die min of meer opgedrongen keuze evenwel nooit beklaagd. De warme toon en de mooie tegenzangpartituren bekoren me nog steeds. En nu ik meer en meer solistische werken kan en mag spelen komt de warme toon nog meer tot uiting.
Wat betekent de academie voor jou? STAP heeft me na een lange pauze weer goesting doen krijgen om te spelen. Ik ben het hele team van STAP heel dankbaar dat ze dit mogelijk maken. De jaren dat ik les mocht volgen hebben mij als muzikant zeker heel veel bijgebracht, en ik heb steeds met veel plezier de lessen gevolgd.
Kan je iets vertellen over de rol van je leerkracht(en)? Ik ben in de middelbare graad begonnen bij Frank Clarysse, die heeft me heel veel bijgebracht op gebied van blaastechniek en ademtechniek. Daardoor blaas ik een stuk comfortabeler en kan me veel meer concentreren op het muzikale en de techniek. De hogere graad volg ik bij Frederik Leroy die mij heel veel speelplezier, techniek en vooral muzikaliteit bijbracht. Samenspel heb ik bij Frank Clarysse en Bart Swimberghe. Wat me van allemaal heel sterk zal bijblijven is de gedrevenheid en de inzet die ze hebben voor hun leerlingen. Geen enkele moeite is hen teveel voor hun leerlingen. Ze delen allemaal ook hun "tips en tricks" om moeilijke zaken onder de knie te krijgen, wat je op je eentje nooit zou klaarspelen. Dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt: daarom een zeer welgemeende dankjewel!
Maakte je vrienden in de academie? Echte vrienden voor het leven zou ik niet durven zeggen, maar ik heb wel een aantal mensen leren kennen en appreciëren die ik anders nooit zou ontmoet hebben.
Wat zijn je verdere plannen nu je afgestudeerd bent? Ik ben zeker van plan om verder te musiceren binnen de twee verenigingen waar ik nu speel: Koninklijke Harmonie St Cecilia te Rumbeke en de Nieuwpoort Concert Band.
Wat miste je het meest tijdens de Corona periode en waar kijk je naar uit? Samen spelen is het grootste gemis. De eerste repetities die we weer met de harmonie zullen kunnen doen gaan voor mij een feest zijn.
Neemt deel aan: 
Avondconcert 3 mei 21