Alt
De Turcq
Yana
Studierichting 
Muziek
Beschrijf in het kort je parcours bij STAP
Toen ik 8 jaar was, ben ik begonnen met notenleer (grotendeels bij Marian Deboutte) en dictie (bij Benedikte Crombez). Na 1 jaar muziekles mocht ik een instrument kiezen en koos ik natuurlijk voor gitaar (bij Ann Vanoverschelde). En zowel woord als notenleer en gitaar heb ik tot mijn 6e leerjaar gedaan. In het eerste middelbaar heb ik gekozen voor Tocando (grotendeels bij Joke Debel). Daarnaast heb ik dan nog AMC (bij Hilde Dumoulin), drama (bij Carine Cobbe) en voordracht (bij Shirley Sintobin) gevolgd. In het 3e middelbaar volgde ik ondertussen ook al toneel (bij Marine Geerinckx) en kreeg ik ook de kans om samen met een paar andere leerlingen in een gitaarensemble te spelen (o.l.v. Beatrijs Vankersschaever). In het 4e middelbaar heb ik besloten om te stoppen met woord en mij volledig te concentreren op mijn muziekcarrière. Nu speel ik dus nog gitaar bij Ann en in Tocando bij Joke.
Waarom koos je voor jouw instrument?
Ik twijfelde heel hard tussen piano en gitaar, maar ik heb uiteindelijk voor gitaar gekozen omdat het mij meer interesseerde.
Wat betekent de academie voor jou?
Ik ben altijd heel graag naar STAP gekomen. Het heeft altijd wel een beetje gevoeld als mijn tweede thuis omdat ik eigenlijk meer in STAP zelf zat dan thuis.
Waren er momenten waarop je aan opgeven dacht?
Er waren wel altijd momenten waar ik even dacht aan stoppen, omdat het vaak moeilijk was om te combineren met school en andere hobby's, maar zowel mijn ouders als mijn leerkrachten bleven me meerdere keren zeggen hoe goed ik wel niet was en dat ik niet mocht opgeven.
Kan je iets vertellen over de rol van je leerkracht(en)?
Alle leerkrachten die ik had, hebben mij allemaal gesteund in mijn carrière en daarom wil ik ze bedanken voor hun steun en geduld.
Grijp je kans om een boodschap te sturen naar één of meerdere leerkrachten!
"Ik wil vooral Ann bedanken, omdat ze al in mij geloofde en mij steunde toen ik 8 jaar was. Iedere gitaarles was voor mij een groot plezier en ik keek er ook altijd naar uit. Ze heeft mij heel veel bijgeleerd en daar ben ik heel dankbaar voor. Soms was ze af en toe eens streng, maar moest ze dat niet zijn geweest, dan had ik het waarschijnlijk niet gehaald tot hier. Door Ann is mijn passie voor muziek enorm gegroeid! Dankjewel voor de mooiste 10 jaren van mijn leven!"
Maakte je vrienden op de academie?
Ik heb samen met vrienden besloten om muziek en woord te volgen, maar doorheen de jaren heb ik nog meer vrienden gemaakt.
Wat zal je brengen op Point Final! ?
Dit jaar zal ik 4 stukken brengen. 2 stukken in januari (een etude en een verplicht werk) en dan nog 2 in mei.
Heb je een tip voor leerlingen met podiumstress?
Geniet ervan, want het is een mooie kans om te bewijzen wie je echt bent en welke talenten je allemaal hebt.
Neemt deel aan: 
Aperitiefconcert gitaar, piano en ensemble op 30/04