Alt
Datum: dinsdag, 24 april, 2018 - 19:30
Deelnemers:
Maud Loncke
Gitaar
Twilight
K. Vercruysse
Karel Vercruysse is componist, gitarist en speelt in diverse ensembles. Hij schrijft voor gitaarsolo, duo en gitaarorkest. Twilight betekent schemering. Het rustige en blije karakter van het stuk weerspiegelt het einde van de dag.
Un dia de noviembre
L. Brouwer
Leo Brouwer is een hedendaags componist, gitarist en pedagoog uit Cuba. In zijn muziek herken je invloeden van Villa-Lobos, en de Cubaanse volksmuziek. Leo Brouwer schreef heel wat voor gitaar: études, kamermuziek, concerto's. Un dia de november is een rustig en lyrisch stuk voor gitaarsolo.
Candombe
M.D. Pujo
M.D. Pujol is een Argentijns componist die verschillende keren gelauwerd werd voor zijn composities. In zijn werk hoor je invloed van o.a. A. Piazzolla. Een Candombe is een dans, oorspronkelijk afkomstig van zwarte slaven. Je vindt Candombes niet enkel in Argentinië maar evenzeer in Brazilië en Uruguay.
Sarah Bekkers
Piano
Sinfonia in C, BWV 787
J.S. Bach (1685-1750)
Johann Sebastian Bach is de belangrijkste vertegenwoordiger van een hoogbegaafde familie musici uit Thüringen, Duitsland. Naast de vele tijdloze meesterwerken heeft J.S. Bach ook enkele didactische stukken geschreven waaronder de 'Sinfonien', ook driestemmige inventies genoemd. Bach's pedagogische bekommernis lag op het leren beheersen van meerdere stemmen op het klavier alsook deze op een zangerige manier uit te voeren.
Valse opus 64 nr. 1
Fr. Chopin (1810-1849)
De walsen van Frédéric Chopin behoren tot zijn populairste werken. Anders dan de titel laat vermoeden, zijn de walsen van Chopin niet bedoeld als dansmuziek. Robert Schumann omschreef het treffend: "Het zijn walsen meer voor de ziel dan voor het lichaam." Deze wals opus 64 nr.1 uit 1847 heeft als bijnaam "de minuutwals". Deze titel werd niet door Chopin gegeven maar door één van zijn uitgevers. Het was zeker niet Chopin's bedoeling dat deze wals slechts één minuut zou duren. De titel "Valse du petit chien" is origineler. Chopin vond zijn inspiratie tijdens het componeren van deze wals bij het hondje van zijn vriendin George Sand. Dit hondje, Marquis genaamd was tevergeefs op jacht naar eigen zijn staart.
Jugend Album nr.99 : Rock Sonatina
M. Schmitz (1939-2014)
De op Pop/Jazz en Rock geïnspireerde stukken van de Duitse componist, pianist en arrangeur Manfred Schmitz behoren tot het standaardrepertorium in de Duitse muziekscholen. Ook bij ons worden zijn originele composities meer en meer naar waarde geschat. M. Schmitz beheerst de kunst klassieke en Pop/Jazz/Rock elementen tot één vorm te versmelten. In de Rock-Sonatina bouwt M. Schmitz de klassieke sonatevorm op met bouwstenen uit de rockmuziek. Opvallend is het gebruik van pentatonische loopjes in de rechterhand en het 'power chord' (een opeenvolging van kwinten zonder terts als baslijn in de linkerhand).
Floor Decuypere
Trombone
The Wizard
Bertrand Moren
The Wizard werd geschreven door componist Bertrand Moren voor zijn neef Lucas Llor. Floor Decuypere tovert zowel virtuoze, technische passages als lyrische melodieën uit haar trombone. Niettegenstaande het werk heel luchtig klinkt, vormt het een hele uitdaging voor de soliste. Begeleidster Ellen Lampo zal haar hierin op voortreffelijke wijze bijstaan.
Facedown
S. Van Calster
Dit werk is ideaal om een solist eens in de schijnwerpers te zetten. Het werk werd oorspronkelijk voor euphonium en orkest geschreven, maar is eveneens geschikt voor trombone. Alle aspecten van het instrument komen erin aan bod, met zowel virtuoze, ritmische passages als mooie, zangerige melodieën. De jonge componist Sven Van Calster, die euphonium aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen studeerde, heeft al heel wat composities op zijn naam staan. De harmonie Vrij en Blij Lauwe o.l.v. Hilde Balcaen zal Floor begeleiden.
Jana Bollaert
Piano
Rhapsodic Sketch
George Nevada
George Nevada was een Duitse componist die leefde tussen 1939 en 2014. Hij schreef enkele kleine werken voor piano die uitgegeven werden in het boek 'Romantic Impressions for Piano'.
Perfect (Wedding Version)
Ed Sheeran/Paul Hankinson
Ed Sheeran scoorde reeds één van de grootste hits van het jaar met zijn ballad 'Perfect'. De Australische Paul Hankinson arrangeerde dit voor piano en voegde er flarden van de canon van Pachelbel aan toe.
Lowie Christiaen
Gitaar
Brasileirinho
João Pernambuco
Brasileirinho verwijst naar de volksmuziek van Brazilië. De harmonie van het stuk is typisch voor de Braziliaanse volksmuziek, en wordt uitgesponnen in 1 lange beweging in 16de noten.
Legende
Karel Vercruysse
Lyriek ten top in dit werk van de Roeselaarse componist/gitarist Karel Vercruysse.
Voiles Rouges
Gerald Garcia
Garcia wilde met zijn 'études esquisses' een 20ste eeuwse update doen van wat Matteo Carcassi in het begin van de 19de eeuw met zijn opus 60 deed: alle courante gitaartechnieken aan bod laten komen. Carcassi deed het in een klassiek harmonisch idioom. Garcia vertaalde dat naar een modernistische setting, met een soms jazzy harmonie, en veel onregelmatige maatsoorten.